"Testimonials"

Verhalen van gemeenten en deelnemers

"De Geluksroute was de aanjager voor cultuurverandering."

Gert Jan van Noort was van 2017 tot 2022 als wethouder verantwoordelijk voor het Sociaal Domein in de Gemeente Harderwijk. Een jaar na zijn aanstelling werd hij door één van zijn adviseurs geattendeerd op een methodiek welke ingezet kon worden om de negatieve spiraal rondom eenzaamheid, ziekte, isolement en armoede te doorbreken. De Geluksroute bleek de aanjager voor een cultuurverandering in de Gemeente Harderwijk. 


“Nadat ik kennis maakte met de gedachte achter De Geluksroute heb ik mijn team alle ruimte gegeven om deze methodiek in te gaan zetten. We waren vooral gefascineerd door het idee dat de mens centraal stond in plaats van het probleem. Niet eerder was geprobeerd om problematiek van de andere kant te benaderen. Dus geen focus om het probleem op te willen lossen, maar door meer gewicht te geven aan de passie en dromen van onze inwoners die het moeilijk hebben. Samen vonden we het de moeite waard om te onderzoeken of deze andere aanpak effect zou hebben op het reduceren van zorgkosten en of deze inwoners meer zouden gaan deelnemen aan de maatschappij.”

Aanvankelijk werd er sceptisch gereageerd op het aanbieden van De Geluksroute via welzijnsorganisaties aan inwoners van de gemeente. “Met de Geluksroute was een klein Geluksbudget gemoeid om het vuurtje van de deelnemers aan te wakkeren. Een geringe investering in een activiteit of een kleine aankoop kon de deelnemer in de juiste richting sturen. Maar in de politiek werd dit in eerste instantie gezien als het gratis weggeven van geld. Gelukkig hebben we dit goed kunnen onderbouwen en hebben we veel mooie resultaten mogen boeken, waardoor de scepsis gauw afnam.”

“Deze resultaten kwamen samen in de Week van Geluk. In juni 2021 stond de Gemeente Harderwijk een week lang in het teken van geluksgericht werken. We gaven een magazine uit met allemaal verhalen over deelnemers van de Geluksroute. Zij vertelden stuk voor stuk uit persoonlijke ervaring wat De Geluksroute voor hen heeft betekend. Zij bewezen dat zij beter vorm konden geven aan hun leven en beschikten over meer autonomie dan voor het bewandelen van de Geluksroute.”


“In Harderwijk heeft de Geluksroute zelfs geleid tot het Geluksakkoord. Een akkoord tussen de Gemeente en meer dan 30 partners waarin afgesproken is om mensgericht te werken conform de gedachte die ook binnen De Geluksroute ingezet wordt. Partners uit de sport, het sociale domein en cultuur hebben zich geconfirmeerd aan dit akkoord. Hiermee heeft de kennismaking met De Geluksroute in 2014 geleid tot een cultuur- en bestuursverandering die heel breed gedragen wordt. Op respectvolle wijze is er aandacht voor het welbevinden van de mens en is een weg ingeslagen waarmee kwaliteit van leven voor inwoners in de toekomst structureel kan verbeteren.”


Gert Jan van Noort
Voormalig wethouder Gemeente Harderwijk

"Ik kijk weer met meer vertrouwen naar het leven."

Mijn huisarts maakte zich ernstig zorgen om mij. Ik kwam bijna iedere week langs met gezondheidsklachten wegens mijn chronische ziekte en de gevolgen. Maar nu heeft hij mij al bijna een half jaar niet meer  op zijn spreekuur gezien.


Wat is er aan de hand, vroeg de huisarts? Nou, Ik had deelgenomen aan de Geluksroute. Met de Geluksconsulent ging  ik op zoek naar wat me gelukkig maakt. Ik had hele mooie herinneringen aan mijn IJslandse herder. Esther stimuleerde me een een puppie van dat ras an te schaffen. Daarnaast wilde ik graag meer bewegen en iets met zijn kleindochter doen.


Van het Geluksbudget deed ik een puppycursus en nam ik een strippenkaart voor het zwembad. Ik zie weer lichtpuntjes in mijn leven. Ik kom de deur weer uit, beweeg weer nu ik een hond heb en zwem. Ik kijk weer met meer vertrouwen naar het leven en om eerlijk te zijn ook met wat meer vertrouwen naar mensen.


Ik heb me nu ook aangemeld bij ZorgDat als vrijwilliger.  Dat positieve wil ik ook doorgeven. Eén van mijn buren heeft ook een rotjaar achter de rug. Hij heeft het nog zwaarder dan ik. Ik had wat kaartjes voor proefzwemmen. Die heb ik hem gegeven. Ik gun hem ook een lichtpuntje.


Bert

Deelnemers Geluksroute

Hilda wilde liever niet op de foto.

"Ik durf weer alleen op pad te gaan."

Na het overlijden van mijn man was ik erg van slag. Ik raakte in een depressie terecht. Ik bleef al liever veel thuis, maar toen ik ook nog fysieke klachten kreeg werd het wel erg moeilijk om er op uit te gaan.


Ik werd via  de praktijkondersteuner van de  huisarts en de ouderenadviseur aangemeld bij de Geluksroute. Sandra de Geluksconsulent van ZorgDat zag tijdens ons kennismakingsgesprek een keyboard staan en vroeg me of ik van  muziek hield. Muziek was altijd mijn passie geweest! Maar ik kon dat niet meer.


Sandra is toen met mij op zoek gegaan naar wat me nog wel lukt met muziek. Nu ga ik iedere week naar de muziekmiddagen van verzorgingshuis Weideheem om de zanggroep te versterken met haar mondharmonica.


Muziek is een taal waarin ik me weer kan uiten. De muziekmiddagen hebben me niet alleen nieuwe contacten en publiek gebracht. Doordat dit goed ging heb ik ook nieuwe stappen durven nemen. Ik durf weer alleen op pad te gaan en overwon mijn angst om een winkel in te rijden om zelf mijnboodschappen te doen.  Ik ben zo blij dat de Geluksroute op mijn pad is gekomen! 


Hilda
Deelneemster Geluksroute

"Ik was aan het begin wat sceptisch..."

Eerlijk gezegd was ik in het begin wat sceptisch. Een Geluksroute klinkt wel leuk, maar ook te simpel om waar te zijn. Ik vroeg me af of het in de praktijk wel ging werken. Maar na de eerste cursusdag en het eerste gesprek was ik helemaal om.


Wat het werken met de Geluksroute zo anders maakt, is dat de hulpvraag niet langer centraal staat maar de mens. “Ik kom voor jou, vertel ik dan”. Dan krijg ik ineens hele andere gesprekken. Ik ga met deelnemers op zoek naar wat hem of haar gelukkig maakt en ik heb een budget achter de hand voor als dat nodig is.


Niemand weet van te voren hoe dat uit gaat pakken. Dat blijft een avontuur. Maar het pakt eigenlijk altijd goed uit. We hebben veel mensen blij kunnen maken. Niet alleen de deelnemers maar ook gezinsleden en andere betrokkenen zijn enthousiast. De vraag naar wat iemand gelukkig maakt opent ogen van mensen en brengt het leven van mensen in beweging.


Regelmatig komen mensen bij me met opmerking: Ik heb nog even zitten nadenken. En dan komen ze met een mooi verhaal of voorstel. Ervaren van doen waar je gelukkig van wordt is eigenlijk altijd een begin van een groeiproces. Prachtig!


Esther Geerling

Geluksconsulent bij ZorgDat in Harderwijk

"In de duisternis
op zoek naar lichtpuntjes"

Het leven van Sadé Hijwegen liep op rolletjes. Ze volgde een opleiding aan het Landstede, was populair bij haar vrienden en leefde een actief, zelfstandig leven. Tot ze op haar achttiende ziek werd. Na diverse onderzoeken in het AMC bleek ze een zeldzame auto-immuun ziekte te hebben. En ze kwam thuis te zitten.


Gedurende haar ziekte begon Sadé zich af te vragen of ze als chronisch zieke nog wel een toekomst had. "Het is verleidelijk om te focussen op wat je niet meer kan. Niet meer uitgaan, niet meer sporten." Sadé realiseerde zich dat ze haar lichaam niet meer kon besturen, maar haar mindset wel. "Ik begon te zoeken naar kleine lichtpuntjes in de duisternis en ging kleine geluksmomentjes opschrijven in een notitieboekje. Ook keek ik vaak op YouTube naar 'Sanny zoekt geluk', een populair 'feelgood' YouTube kanaal. "Die filmpjes straalden veel positiviteit uit en dat heeft erg geholpen."


Toch bleef de eenzaamheid een probleem. Vaak zat Sadé dagenlang alleen thuis. Van haar ooit zo grote vriendenkring bleven twee vriendinnen haar trouw bezoeken. In een poging haar sociale isolement te doorbreken gaf Sadé's moeder haar op voor de Geluksroute. 


Sadé besloot iets terug te geven aan haar vriendinnen. Een saunabezoek scoorde hoog op het wensenlijstje en er werd dan ook gekozen voor een volledig verzorgd bezoek, met lekker eten en een ontspannende massage. "Ik voelde me die dag de oude, gezonde Sadé." En het saunabezoek versterkte de band onder haar vriendinnen. 


Sadé's positieve houding, ondersteund door haar familie, vriendinnen en de Geluksroute heeft ervoor gezorgd dat ze weer goed in haar vel zit. Ze plant leuke dingen met vrienden en familie. Ook volgt ze inmiddels een studie social work aan het Deltion College. "Ik kijk weer positief naar de toekomst en wil gewoon weer lekker aan de slag!"


Sadé Hijwegen
Deelneemster Geluksroute

Hilda wilde liever niet op de foto.

"Geluksroute geeft gewicht aan verbondheid'

“Versterken wat goed gaat, dat is de kracht van de Geluksroute”, vertelt Marieke Arends. In 2015 was Marieke projectleider binnen het initiatief ‘Gezonde Toekomst Dichterbij’ in de gemeente Hengelo. De Geluksroute maakte deel uit van dit project dat gesteund werd door het Fonds NutsOhra. Op deze wijze probeerde de Gemeente Hengelo gezinnen met kinderen te ondersteunen bij wat voor hun belangrijk is. Rode draad vormden thema’s zoals ‘goed in je vel zitten’ en ‘aandacht voor gezonde financiën’.


Marieke Arends legt uit: “Niet met het vingertje wijzen, maar proberen het gesprek aan te knopen door vragen te stellen zoals “Wat gaat er goed?”, “Waar ben je trots op?” en “Waar krijg je energie van? Het heeft geen zin om mensen te vertellen dat ze te dik zijn, ongezond eten, teveel roken of drinken. Ik vertelde hen dat ik ze graag wilde interviewen over hun leefsituatie. En dat vonden ze goed. Zo heb ik met meer dan 25 gezinnen een gesprek gevoerd. In mijn vraagstelling legde ik de nadruk op het positieve, waardoor een ander gesprek ontstond. Ik zag hun ogen twinkelen wanneer ze terug dachten aan momenten waar ze trots op waren en van genoten hebben.”


“Deze positieve kijk op hun eigen situatie helpt om de wankele basis van hun bestaan te versterken. Er ontstond weer ruimte om nieuwe dingen te ondernemen, de verbinding te zoeken met anderen en het heft weer in eigen handen te nemen.”


“Welzijnsmedewerkers zagen door de toon van de vragen en de gesprekken een kant van de mensen die ze voorheen niet zagen. Daardoor ontstond er vertrouwen tussen de deelnemers van de Geluksroute en de medewerker. Door langer in contact te zijn met die mensen en het blijven toepassen van de methodiek ontstond een positief effect op de autonomie en hun vermogen om weer verbinding te maken met anderen. Een mooi voorbeeld vind ik nog steeds om mensen mee uit hun woning te nemen voor een wandeling. Wanneer de buren hen vervolgens vriendelijk groetten ontstond een opening voor een positief gesprek. We konden gewicht geven aan verbondenheid.”


“De Geluksroute wordt in de Gemeente Hengelo nog steeds aangeboden. Zo kunnen inwoners op deze route worden gewezen door welzijnsorganisatie Wijkracht, waarna er bij de Gemeente ruimte is om een klein budget te besteden voor het bewandelen van de Geluksroute. Vrouwengroep De Hengelose Es heeft de lijn doorgetrokken. Hun bijeenkomsten hebben het gedachtengoed van de Geluksroute helemaal omarmd en dit komt tijdens elke bijeenkomst terug. Hierbij ontvangen zij nog steeds ondersteuning vanuit het welzijnswerk.”


Marieke Arends

Voormalig projectleider Gezonde Toekomst Dichterbij, Hengelo

"Minder zorguitgaven 

door Geluksroute"

Item op RTV Oost over de resultaten van de Geluksroute. 

"De resultaten van Geluksgericht werken"

Promotie video met bijzonder mooie verhalen en resulaten!

"Spannend jeugdboek dankzij
het Geluksbudget."

Gé Stieber uit de Almelose wijk De Riet en zijn Brabantse vriendin Catrien Convents hebben vrijdagmiddag in wijkcentrum De Schöppe de eerste exemplaren ontvangen van hun jeugdroman ‘Verloren in Zuid-Amerika’. Dit boek is in een oplage van 150 stuks uitgegeven door Dimter73.

"Zonder Geluksbudget had ik veel gemist."

Eén van de deelnemers die baat heeft gehad bij de Geluksroute is Karl Burkhardt. Karl werkte jarenlang als verpleegkundige in het ziekenhuis totdat hij in de WAO raakte. Na een scheiding kwam hij zo erg in de financiële problemen dat hij op straat belandde. "Ik heb overal rond gezworven en ik sliep onder bruggen. Op een bepaald moment wilde ik er zelfs een eind aan maken. De bazin van de 24-uurs opvang heeft me aangemeld voor de Geluksroute."

Onderstaande gemeenten gingen u voor:

Almelo

Assen

Borne
Elburg
Haaksbergen
Hardenberg
Harderwijk
Hengelo
Hellendoorn
Hof van Twente

Munster
Nijmegen
Noorderveld
Oldenzaal
Schagen

Tubbergen

Tynaarlo
Woerden
Zaanstad
Zeist

"Graag nodigen wij u uit voor deelname aan onze speciale pilot!"

Afgelopen jaar hebben wij keihard gewerkt aan onze Digitale Geluksroute. De Geluksroute, maar dan met een digitaal werkboek. Daarmee bieden wij een unieke tool om de Geluksroute efficiënter te gebruiken. 


Ruth Deddens-Berentschot
Coordinator Geluksroute